8.000 bezoekers voor de In Vlaamse Velden-dag te Veurne

15 maart 2014: Met ruim 2 500 voorafgaande inschrijvingen voor de autocar- en wandeltochten stond het vast, Veurne mocht zich opmaken voor een drukke In Vlaamse Velden-dag.

Omstreeks 9u15 kwamen de eerste bezoekers zich al aanmelden voor de autocartochten langs setlocaties en/of wandeltochten “Het decor van een passionele moord” om 10u. In de loop van de dag namen 2800 bezoekers deel aan 1 van de 30 begeleide autocartochten en/of 25 begeleide wandelingen, uitgevoerd door de gidsen van Rent a Guide.

Om 11u30 gingen de deuren van de Sint Walburgakerk en Sint Niklaaskerk open voor de eerste van de 7 vertoningen van de In Vlaamse Velden-slotaflevering. Het grote scherm en de klankkwaliteit gaven een waar cinemagevoel. Door de grote belangstelling voor de slotaflevering, werd om 18u30 een extra vertoning ingelast. Op het eind van de dag hadden 2 600 bezoekers het meeslepende einde van de reeks bekeken.

Ondertussen werd het zeer druk in de grote tent op de Grote Markt. De grote tent diende als WOI-infomarkt waar zo’n 12 deelnemende toeristische diensten/musea duizenden kortingsbonnen uitdeelden voor een bezoek aan hun site. De In Vlaamse Velden-dag was dus niet alleen een eenmalige reden tot een bezoek aan de Westhoek en zijn WOI-verhaal, maar zorgde er ook voor dat vele bezoekers de komende zomer terug zullen keren naar onze mooie regio. Het tweede gedeelte van de tent was gereserveerd voor de 2 signeersessies van de cast. Zo namen om 12u45, Lize Feryn, Wim Opbrouck, Wietse Tanghe, Hilde Heijnen en Tom De Beckker, plaats aan de lange signeertafel. Het geduld van de eersten, die alreeds om 11u begonnen aan te schuiven, werd beloond met handtekeningen en foto’s. Een 150 meter lange wachtrij bleef gevuld gedurende de hele dag. De acteurs beslisten zelfs om door te gaan met de signeersessie tot 18u00 ipv 16u30.

Op het podium van de Grote Markt, werd in de ochtend alles klaargemaakt voor de 3 opnamesessies van de WTV-Focus talkshow ‘Alles Goed’. Naast interviews van de organiserende instanties kwamen ook de acteurs aan bod. Ook de muzikale optredens van Wannes Capelle en Jef Neve werden gesmaakt.

De hele dag kon het publiek ook gratis kennis maken met het gloednieuwe belevingscentrum ‘Vrij Vaderland’ in het Stad- en Landhuis van Veurne. Deze permanente tentoonstelling omtrent het leven achter het front van de Groote Oorlog en de rol van Koning Albert I, die in dit gebouw zijn hoofdkwartier vestigde, ontving op zijn openingsdag zo’n 2 000 bezoekers. Een (vlotte) wachtrij was dan ook een logisch gevolg.

In de namiddag was er ook een VIP-gedeelte voor de WOI-netwerk partners en de winnaars van de In Vlaamse Velden wedstrijd in de Krant van West-Vlaanderen. Zij werden in het Spaans Paviljoen verwelkomt met een toespraak van Myriam Vanlerberghe, Gedeputeerde West-Vlaanderen. De 100 VIP’s bezochten het belevingscentrum, bekeken de slotaflevering en woonden de opnames van Alles Goed bij. Hun programma werd afgesloten met een receptie waar ook de acteurs aanwezig waren.

De dag werd afgesloten om 19u30 toen de laatsten de Sint Walburgakerk verlieten en alle fietsers die 1 van de 3 In Vlaamse Velden-fietsroutes afreden terug waren.

De organisatie (Provincie West-Vlaanderen, Westtoer en Stad Veurne) kon terugblikken op een geslaagde dag! Bij deze bedankt de organisatie ook de vele medewerkers, vrijwilligers, brandweer, politie en de standhouders die de volledige dag paraat stonden.

8.000 bezoekers voor de In Vlaamse Velden-dag te Veurne